• AWS Summit Benelux 2018
    AWS Summit Benelux 2018

AWS Summit Benelux 2018

Donderdag 31 mei was het zover de AWS Summit Benelux in het World Forum gebouw in Den Haag!
Dr. Werner Vogel, CTO van Amazon.com, trapte af met zijn keynote boordevol informatie over AWS technieken en toepassingen. Zo nam hij ons mee in het verhaal van IRobot, de fabrikant van de Roomba robotstofzuiger. IRobot heeft een volledig serverless applicatie neergezet met behulp van AWS Lambda, SQS, IoT, etc. Gaaf om te zien hoe, relatief, eenvoudig de infrastructure daardoor wordt.

Daarnaast is nog 1 ding blijven hangen en dat ging over het debuggen van Lambda functions met AWS Cloud9. Cloud9 is een Cloud IDE voor writing, running, and debugging code. Handig voor developers die Lambda functions willen debuggen, zie Cloud9

Naast de technische talks en voorbeelden van Werner, spraken ook gebruikers/bedrijven over hun implementaties op het AWS platform.

Zo was daar New10.nl met een inspirerend praatje. Als separaat team onder de vlag van ABN Amro in september 2017 begonnen en in 3 maanden een werkend product; zakelijke leningen van 10k tot 1 mio. En 3 maanden later marktleider voor startups.

Tim Bogaert van de Persgroep hield ook een inspirerend verhaal over hoe ze als IT en bedrijf een grote transitie efficiënt hebben doorgemaakt. Van een waterval georiënteerde IT afdeling naar een high performing IT groep. Waar een You Build It You Run It cultuur is neergezet en squads worden gefaciliteerd met de beste toolset, waaronder uiteraard AWS. 1000 app’s, 400 it’ers, 40 squads, geen maintenance teams, en met als resultaat een enorme reductie in productie verstoringen. Prachtige stappen gezet, maar Tim sloot terecht af met:

Continuous Transformation!
The only thing that won’t change, is change

Daarna van 4 van 28 breakout sessies mogen bezoeken

Build, Train, and Deploy Machine Learning Models at Scale (Julien Simon)

Verbazingwekkend hoe makkelijk het is om met behulp van AWS Sagemaker machine learning models te bouwen, trainen en te deployen. Geïntroduceerd tijdens AWS re:Invent 2017. Zeker de moeite waard om mee te spelen. Als je dit ook wilt zijn de developer-resources  of ml of github examples een goede plek om te beginnen.

Adding Image and Video Analysis to Your Applications (Prakash Planisamy)

Prakash nam ons mee in de Rekognition service van AWS. Rekognition is grofweg in 4 tools uit te splitsen (erachter een mogelijke toepassing):

  1. Object en Scene Detection – Smart searches om snel bij je gekoesterde gebeurtenissen uit het verleden te komen
  2. Facial Analysis – Demographics en sentiment van klanten in een winkel.
  3. Face Comparison – Seamless access voor gasten en vips
  4. Facial Recognition – Secondary authentication voor bestaande apps

Ook heel leuk en laagdrempelig om mee te spelen, zie Rekognition Je kunt bij demo simpel een foto uploaden en zien hoe goed Rekognition zijn werk doet.

Migrate & Modernize your legacy Microsoft applications with AWS (Julien Lepine)

Julien gaf een mooi overzicht hoe makkelijk het is om je ‘oude’ on-premises Microsoft applicaties naar de cloud kunt krijgen. Dit lijkt relatief eenvoudig en zelfs om Microsoft licenties mobiel te krijgen heeft AWS een oplossing. Uiteraard is het wel zaak dat je na de lift-and-shift doorpakt en gebruik gaat maken van .Net Core 2.0. Dit wordt namelijk volledig ondersteund door AWS Lambda, SAM CLI, AWS X-Ray en Amazon Linux. Als je ook deze laatste stap zet zul je echt gebruik maken van de kostenverlagingen die AWS mogelijk maakt.

Building Real-Time Serverless Backends with GraphQL (Danilo Poccia)

AWS AppSync is een managed GraphQL service . AWS AppSync maakt het mogelijk om snel prototype apps neer te zetten met realtime collaborative experiences in browsers en mobile apps. Ook als je even offline bent. Je zal vast denken, is REST dead then? Volgens Danilo niet, zie hieronder.

Al met al een inspirerende dag en veel kennis opgedaan over nieuwe en al wat oudere Amazon Services. Daarnaast ook leuke gesprekken met dev’s/po’s en andere scrummasters. Zeker een aanrader!

Maarten Witteman