• Google Cloud Next
    Google Cloud Next

    Amsterdam

Google Cloud Next 2017

Woensdag 21-juni zijn we met een groepje Profit4Cloud collega’s naar de Google Cloud Next conferentie geweest in de Kromhouthal te Amsterdam. Erg inspirerend en het bezoekersaantal van 1500, over het algemeen engineers, laat maar weer eens zien dat Cloud de toekomst is. De 1-daagse conferentie staat bol van technische praatjes en demo’s van de nieuwste features op het Google Cloud platform. Ik heb een aantal onderwerpen meegenomen die ik graag zou willen delen.

 

 

Istio

Iedereen kent ongetwijfeld de monoliet applicatie en de opsplitsing van deze logge, niet flexibele oplossing in microservices. Gebruik van Containers (zoals bv Dockers) maakt het mogelijk om de microservices te managen en te draaien. Orchestration (zoals bv Kubernetes) maakt ‘scaling’ mogelijk van deze containers. Een paar microservices zijn nog wel te overzien, maar zodra dit explodeert komen er grote uitdagingen op het gebied van management en maintenance. Wat er dan weer voor zorgt dat problemen moeilijk te vinden zijn in grote clusters. Istio (Grieks voor “sail”), ontwikkelt door Google, IBM en Lyft biedt hier de oplossing:

an open source project that provides a uniform way to connect, secure, manage and monitor microservices

Istio is een laag infrastructuur tussen de service en het netwerk. Deze laag geeft operators de benodigde tools en controle en bevrijd ontwikkelaars van het oplossen van “distributed system problems” in de services.

Mocht je met microservices werken en Kubernetes gebruiken bezoek dan zeker Istio

Android Things

Op het vlak van IoT (Internet of Things) is ook een mooi product gelanceerd, Android Things. Zoals Google het zelf graag noemt:

The ease and power of Android
If you can build an app, you can build a device

Het is een speciale versie van Android die gemaakt is om te draaien op slimme apparaten met weinig resources. Door gebruik te maken van het “Android Ecosysteem” met alle development tools, APIs, resources en de community kun je snel en eenvoudig een connected device ontwikkelen. Qua security zit je ook meteen goed, je maakt gebruik van het Android OS inclusief “best-in-class” security updates.

Momenteel is er een 5de preview versie beschikbaar voor ontwikkelaars, inclusief de mogelijkheid om je device op afstand te updaten, zie Android Things

App Maker

Het laatste wat ik wil delen is App Maker, onderdeel van G Suite. Ook Google heeft nu een App Maker, waar je eenvoudig zonder diepgaande ontwikkelaar skills, Apps kunt bouwen. De zogeheten “low-code application development tool”. Middels de “drag-and-drop” graphische editor kan bijna iedereen binnen je bedrijf een geavanceerde user interface maken. Daarna kun je met één klik op de knop de App deployen binnen je hele bedrijf.

Momenteel helaas alleen beschikbaar voor business gebruikers van GSuite. Overigens kan alleen de “domain admin” toegang vragen voor “early access to App Maker”. Zie App Maker

Wat mij betreft zijn er een paar mooie producten gelanceerd op Google Cloud Next. Waar Istio een gat opvult in het managen en monitoren van microservices zijn Android Things en App Maker, twee top producten in een landschap van al bestaande oplossingen.

Maarten Witteman